Пробег

Какво представлява NEDC пробегът?

Това е мярка за пробега в съответствие с Европейския стандарт NEDC.
NEDC (Нов европейски цикъл на движение) е европейски стандарт за измерване на вредните емисии и разхода на гориво. Това е метод за измерване на разхода на гориво въз основа на еднакви пробни шофирания за всички видове автомобили – с горивно, с електрическо задвижване или хибридни. По тази причина той се счита за обективен критерий за измерване на разликите в ефективността между моделите на различни производители. Тестът се състои от две части. Автомобилът се поставя върху ролков изпитателен стенд и изминава един и същ цикъл в градски условия (цикъл ECE-15) три пъти, а след това изминава и допълнителен извънградски цикъл. Средната стойност на тези четири цикъла показва теоретичния среден пробег.

Защо действителният пробег се различава толкова много от NEDC пробега?

Действителният пробег се различава от NEDC пробега поради променливи фактори, свързани с реалното ползване на автомобила: вашия стил на шофиране, тип на пътуването, вашата скорост и климатичните условия. Ето защо говорим за действителен пробег.

Как мога да управлявам пробега си?

Предлагаме услуги, Z.E. свързани услуги, които ви помагат при управление на пробега. Също така, с помощта на My Z.E.Connect можете да управлявате пробега дистанционно: където и да се намирате, можете в реално време да видите нивото на заряда и пробега на вашия автомобил Renault Z.E., текущия процес на зареждане или хронологията на последните зареждания.
Вашият стил на шофиране също оказва пряко влияние върху пробега на вашия Renault Z.E.

Ето няколко съвета как можете да го оптимизирате:
– ограничете скоростта и подаването на газ
– усвоете по-спокоен и плавен стил на шофиране
– доколкото е възможно, шофирайте с постоянна скорост: регулирайте скоростта чрез контролирано ускорение, включително и при спускане по наклон
– мислете в перспектива
– използвайте регенеративно спиране: когато трябва да спрете автомобила, първо отпуснете педала на газта, за да намалите скоростта, а след това спрете автомобила.

Как мога да проверя пробега си?

Когато сте зад волана на Renault Z.E. можете да проверите текущия си разход в реално време с помощта на оптимизатора на гориво. На арматурното табло се показва оставащият пробег, изчислен въз основа на нивото на заряд на батерията и средния разход.

Също така, можете да проверите нивото на заряда и оставащия пробег дистанционно от компютър или смартфон, благодарение на услугата „My Z.E. Connect“, която е включена в стандартната окомплектовка на всички варианти на Renault ZOE.

Как мога да увелича пробега си?

Има няколко начина, чрез които да увеличите своя пробег.

Най-важният фактор е вашия стил на шофиране. За да увеличите пробега и да се възползвате максимално от рекуперативното спиране, вие наистина трябва да усвоите поведение на екологично шофиране: да мислите в перспектива, да използвате моторната спирачка, да шофирате разумно...
Следвайте съветите на вашия интерактивен таблет R-Link. В края на всяко пътуване той прави преглед на пътуването и ви дава полезни съвети за екологично шофиране с цел увеличаване на пробега.

Също така, можете да включите режима за шофиране ECO, за да увеличите пробега още повече. Мощността на климатичната или отоплителната система, както и динамичните характеристики на автомобила са ограничени, за да ви осигурят още скъпоценни километри: приблизително 8% до 10% от пробега.

Какво е влиянието на задръстванията върху пробега?

Когато стартирате своя автомобил Z.E., вие не чувате и не усещате нищо. Същото се случва и когато попаднете в автомобилно задръстване. Електрическият двигател използва енергия само когато ускорявате. В неподвижно състояние единственото потребление се извършва от включените допълнителни системи като системата за отопление или климатика. Когато попаднете в задръстване, вие постоянно спирате, потегляте и намалявате скоростта, което всъщност е благоприятно за електрическите двигатели, които рекуперират (възстановяват) енергия при намаляване на скоростта и спиране със спирачната система (за разлика от повечето дизелови или бензинови двигатели) .

Електронните устройства оказват ли влияние върху пробега на автомобила?

Електронните устройства оказват влияние върху пробега на Renault Z.E., но то е много малко в сравнение с 4-те основни фактора, които намаляват пробега на всеки електрически автомобил: типа на пътуване, скоростта, използване на климатика и системата за отопление и стила на шофиране.

Как се представя батерията?

Както всички батерии, монтираните в автомобилите Z.E. батериите задържат по-малко заряд при студено време, отколкото при умерена температура. Въпреки това, Renault ZOE е преминал изпитания в Кируна, Швеция, в условия на изключително ниски температури – при -20°C, при които автомобилът е работил напълно изправно.

Понякога много ниските температури могат да удължат времето за зареждане, да окажат влияние върху пробега или да увеличат разхода, свързан с използването на отопление.

Какво ще се случи, ако батерията се изтощи?

Лизинговият договор за вашата батерия включва пълна денонощна помощ при аварии (24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата), дори при изтощаване на батерията. Ако батерията ви се изтощи, някой ще дойде и ще ви помогне и ще ви закара до точка за зареждане по ваш избор в радиус от 100 км.

Зареждане

Какво ще стане, ако батерията се зарежда всеки ден, дори ако не е изтощена?

Новите литиево-йонни батерии, монтирани в автомобилите Renault Z.E. нямат ефект на запаметяване. Затова те могат да се зареждат, дори и частично, по всяко време, без риск от преждевременно влошаване на тяхната ефективност. Литиево-йонната технология е най-ефективната на пазара за момента – нейният висок запас на енергия за единица тегло позволява съхранение на повече ватове на килограм за оптимизиране на пробега. Няма никакви ограничения за зареждането, като има възможност за зареждане на батерията, дори ако не е напълно изтощена.

Батерията губи ли заряд, ако не използвате автомобила?

Дневната скорост на разряд на батерията е твърде ниска, за да се вземе под внимание. Ще бъдат необходими няколко седмици на бездействие, за да можете да забележите значителна загуба на заряд.

Батерията може ли да бъде рециклирана?

Renault подписа споразумение за партньорство с международната компания UMICORE, лидер в рециклирането на литиево-йонни батерии.
Повредените батерии или тези, които са достигнали до края на своя цикъл на експлоатация, се събират, а след това се изпращат в диагностични центрове, където те се използват за цели, различни от автомобилния бранш, или се рециклират напълно.
Пълното рециклиране започва с разглобяване на батериите на съставните им части и модули (компоненти на отделните клетки). Компонентите на модулите се използват повторно или се рециклират по традиционните канали. UMICORE използва пирометалургична обработка на модулите и клетките, следвана от хидрометалургична преработка за рециклиране на метала.

Какъв е механизмът за зареждане в представителство на Renault?

Зареждайте безплатно своя електрически автомобил в продължение на един час на ден в участващите точки за зареждане в мрежата на Renault*.

Представителства от мрежата за продажби на Renault предлагат едночасово зареждане с помощта на станции за бързо зареждане, монтирани на техните паркинги (мощност от 22kW за точка за зареждане). Можете да възстановите до 80% от капацитета на своята батерия ZOE само за един час. 

* В работно време и в зависимост от наличността на станции за бързо зареждане, за всички марки електрически автомобили с кабел за зареждане за Wallbox и обществени терминали (Type 3).

Как да зареждам батерията?

За да се избегне риск от токов удар, нараняване или изгаряния, никога не се опитвайте да демонтирате батерията сами. Тази операция трябва да се извършва само от одобрен от Z.E. специалист. 

Z.E. услуги

По какво се различава поддръжката на електрическите автомобили от тази на автомобилите, задвижвани с гориво?

Договорите за поддръжка са едни и същи както за задвижваните с гориво автомобили, така и за електрическите. Въпреки това, електрическият автомобил е по-лесен и по-икономичен за поддръжка, отколкото автомобил, задвижван от двигател с вътрешно горене. Така например маслото в автомобил, задвижван с гориво, трябва да се сменя редовно, за да се гарантира изправното смазване и охлаждане на двигателния блок. Смяна на масло при електрическия автомобил не е необходима, тъй като електрическият двигател няма нужда от смазване. Същото правило важи и за накладки, спирачни дискове и барабани, които имат значително по-дълъг срок на експлоатация.

Повредите отстраняват ли се безплатно?

Да, ако шофирате Z.E. автомобил, всичко това е включено. В гаранцията е включено цялостно съдействие за отстраняване на повреди. Ако батерията ви се изтощи, имате покритие за пътна помощ за срока на гаранцията на вашия автомобил.

Предлагат ли се специални застрахователни договори за Z.E.?

Голяма част от застрахователните компании вече предлагат специално застрахователно покритие за електрически автомобили. Застрахователните договори за Renault Z.E са напълно подходящи за вашия електрически автомобил и освен това покриват повреди по батерията.

Мога ли да получа достъп до всички приложения на R-Link в Renault ZOE?

Да. За период от една година имате достъп до пакет от безплатни и платени приложения чрез R-Link Store. След изтичане на този период на безплатен абонамент, е необходимо да подновите абонаметна си.

Какво означава свързаност?

Като се абонирате за свързаност, можете да използвате свързани приложения, които изискват телекомуникационна мрежа. Можете да получите достъп до свързани приложения чрез R-Link Store.

Мога ли да сключа застрахователен договор за основните агрегати на електрическия автомобил Z.E.?

Силовото предаване е включено във вашата основна гаранция и има 5-годишно покритие. Затова няма нужда от сключване на удължен гаранционен договор за основни агрегати за силовото предаване на Z.E. (с изключение на Renault TWIZY).


Разгледайте пълната Z.E. гама

Наелектризиращо

Влезте в света на Z.E.

Renault ZOE