MEGANE E-TECH ELECTRIC

Еп. 2 Интелигентен пашкул: патентована шумоизолация

30.09.2022 г.
В продължение на почти 125 години Renault непрекъснато се стреми към иновации. Издържали проверката на времето, изобретенията на марката се използват и днес, макар че много хора дори не го осъзнават. Скоростната кутия с директно задвижване (1899 г.), замяната на манивелата с електрическия стартер (1909 г.), добавянето на 5-та врата (1961 г.), централното отваряне (1983 г.), картата „Свободни ръце“ (2000 г.). Всички тези и много други са проектирани от Renault. Новият Megane E-TECH Electric – първият модел от „Новата вълна“ на Renault, е поредната проява на иновациите на Renault. От над 300 подадени за одобрение патента за дизайна на автомобила и неговата платформа избрахме седем, които да представим през следващите седмици. В този втори епизод Софиан Амаанан, ръководител на проекти за развитие и иновации в отдела за инженеринг и проекти на превозни средства, обяснява как е подобрил шумоизолацията на Megane E-Tech electric благодарение на нов материал, който действа като буфер, интелигентно разположен между панела на пода на автомобила и батерията.
На борда на новия Megane E-Tech electric, човек не може да не оцени колко тихо е всичко. Усещането е сякаш пътуваш в истински пашкул. Докато електрическите двигатели са тихи по природа, този интериор е също идеално изолиран от заобикалящите шумове.

Защитен с патент акустичен комфорт.
„С цел да подобрим акустиката на автомобила като същевременно спестим място между пода на автомобила и батерията, заменихме двата най-тежки подови компонента с нова омекотяваща пяна. Тя осигурява пълно покритие за батерията от един детайл и спомага за повече тишина в купето. Интериорът става много подобен на истински пашкул. “ - Софиан Амаанан, ръководител на проекти за развитие и иновации в отдела за инженеринг и проекти на превозни средства
Какво носи иновацията
Новата шумоизолация на новия Megane E-Tech electric има редица предимства:
  • Подобрена звукоизолация на автомобила (-10dB B)
  • Увеличено пространство за пътниците
  • По-дълъг живот на батерията с намаляване на масата от над 3 кг
Нов процес
Изобретателите на най-новата система премахват старите шумоизолиращи елементи, разположени под мокетното покритие –включително голямо количество смола – и поставят чисто нова патентована омекотяваща пяна под подовия панел на новия Megane E-Tech electric. Пяната се приспособява перфектно към формата на пода отгоре и структурата на корпуса на батерията отдолу. Когато бъде компресирана, тя абсорбира вибрациите, за да намали количеството звукови вълни, разпространяващи се през пода, като по този начин подобрява усещането за тишина в купето.

Иновативната пяна прави възможно и намаляването на дебелината на пода. Това означава повече място за пътниците и намалена обща маса, което на свой ред води до подобрена енергийна ефективност, а оттам и увеличен пробег.
За повече информация
Номер на патента „Интелигентен пашкул“: Патент FR1874186 – Изобретатели: Софиан Амаанан и Чарлз Жанг