2022, годината на Renault 5

От 1972 г. Renault 5 се налага като легенда. Истински символ на поп културата, този емблематичен автомобил винаги е знаел как да се преоткрива. 50 години по-късно Renault 5 празнува своята годишнина с много изненади.

Историята на един суперавтомобил

произход
хлапето от 70-те

В края на 60-те и началото на 70-те години обществото се променя. Младежта е изградена срещу течението: ние искаме да бъдем спокойни, модерни, като същевременно се застъпваме за равенството между половете.

Renault, компания, отворена към света и внимателна към промените в обществото, е в процес на изграждане на гама около появата на средната класа и разработва многофункционален автомобил, с уникален и неконформистки дизайн, предназначен за жени и млади хора.
създаване
"забавен и симпатичен" автомобил

Проект 122 има за цел да преразгледа сегмента на малките автомобили. Неговите спецификации се възползват от успеха на 4L: автомобил със същата дефиниция, но с по-приятен дизайн и на същата цена.

По време на проектирането стилът на R5 се утвърждава от първия щрих на молива. Благодарение на заоблените му форми, Пиер Драйфус, обикновено по-привързан към практичността, палаво признава, че 122 "е забавен и симпатичен".
лансиране
„Аз съм Renault 5, застани зад волана ми“
През януари 1972 г. се провежда масивна лансираща кампания: 1920коли, оранжеви или ябълковозелени, украсени с очи на фаровете и стикери на вратите, гласящи: „Аз съм Renault 5, застани зад волана ми“, са позиционирани на изложения . Организират се паради в големите градове на Франция, последвани от тестдрайв активности.
рекламна икона
медийната звезда "Supercar"

По идея на Симоне Гиберт, творчески директор в Publicis, Renault 5 се превръща в „Supercar“.

Започва безпрецедентна кампания в медиите. По радиото, по екраните, във вестниците, по пътищата Renault 5 е навсякъде. Представено като личност, а не като обект, оригиналността на кампанията привлича симпатиите на публиката. Незабавен успех!
еманципация
малка кола за голяма промяна

Структурата на домакинствата се е променила напълно: жената работи, движи се, нуждае се от универсален, компактен автомобил.

Renault 5 отговаря на това търсене и от лансирането си една трета от клиентите са жени. Моделът е малък, гъвкав и обитаем и може да настани четирима възрастни или двойка с деца без притеснение. Инженерите създават успокояваща „детска зона“ на задния ред, благодарение на липсата на врати и отварящи се прозорци. Багажното му отделение може да побере всичко необходимо от ежедневния живот и свободното време.
символ на една епоха
"автомобилът за всеки"

Успехът на Renault 5 надминава всички надежди. От лансирането си времето за доставка се брои в месеци. Клиентите са съблазнени от тази глътка чист въздух. R5 бързо се превръща в автомобил за младите хора и тези, които се чувстват млади.

Трансгенерация, това е повече от малкък автомобил за всички, това е „автомобилът за всеки“, автомобил с толкова версии, колкото категории клиенти: от първото ниво на оборудване, до спортното, по-шикозната версия, до автоматична... Произвеждан от 1972 до 1985 г. в повече от 5,5 милиона бройки, продадени на пет континента, Renault 5 е емблема за марката, дори повече, автомобилът на едно десетилетие!
световен успех
кариера на 5 континента

Успехът бързо последва в Европа. В годината си на лансиране Renault 5 се нарежда на второ място по продажби в Европа, точно след Fiat 127. Моделът няма намерение да спре да покорява нови потребители.

От 1975 г. със своята испанска версия „Siete“, Renault 5 се издига до първо място на подиума и на следващата година става най-продаваното Renault в чужбина.

Продадените в чужбина R5, особено през последните години, представляват до 60% от общото производство. През 1980 г. неговата версия с 5 врати е вторият най-продаван автомобил в света!

RENAULT 5 E-TECH ELECTRIC PROTOTYPE

по-модерен и електрически от всякога

Renault навлиза в нова ера, лансирайки своя собствена „нова вълна“. Марката внася дъх на модерност в европейския автомобил, като се превръща в синоним за технологии, услуги и енергия.

Представен през януари 2021 г., Renault 5 E-Tech electric Prototype демонстрира желанието на Renault да демократизира електрическия автомобил в Европа с модерен подход към популярния автомобил.

Renault 5 Prototype е компактен градски автомобил, пълен с чар, който задвижва една от иконите на Renault в бъдещето със 100% електрическа версия. Моделът запазва своята забавна и симпатична страна с "поп" жълто купе и следва основните линии на оригиналния дизайн на R5 с модерен подход: избраните покрития и материали са вдъхновени от света на електрониката, мебелите и спорта.

събития по случай 50-годишнината на Renault 5

R5 празнува 50-ата си годишнина

За своята 50-та годишнина Renault 5 ви пренася между минало, настояще и бъдеще!

Изживейте годишнината на вечния „Supercar“ с богата програма: колаборации и художествени творения, ретроспекции, изложби и много други изненади.

Останете в течение! Намерете програмата за юбилея на R5 в каналите на Renault в социалните мрежи.