Renault 4L празнува своята 60-годишнина!

4L е популярен автомобил в продължение на 60 години. Над 8 милиона модела, продадени в повече от 100 страни по света!
За своя юбилей 4L чества и съживява историята си чрез различни събития.

Историята на модел, който е продал 8 135 424 автомобила

корени
раждането на проекта
През 1956 г., след като констатира, че автомобилостроенето е твърде конвенционално, Пиер Дрейфус заявява: „Автомобилите вече не трябва да представляват само четири седалки и багажник. Трябва ми и някакъв обем!“ Той дава началото на проект 112: автомобил, адаптиран към бързо развиващо се и все по-гъвкаво общество. Той трябва да е подходящ както за града, така и извън него, за делнични и празнични дни, за работа и за почивка, за мъже и за жени.
развитие
добре пазена тайна
Разработката на проект 112 е абсолютна тайна. Изпитанията за доказване на неговата здравина се извършат без никой да разбере! За да се запази тайната по време на транспортиране на 4-те прототипа по света, в телеграфните съобщения се използва името „Мари Шантал“: „Мари Шантал и децата изпращат поздрави на семейството.“
стартиране
„Поеми управлението!“
През 1961 г. 4L е представен пред обществеността в уникална лансираща кампания. В периферията на автомобилното изложение на улицата са разположени 200 автомобила Renault 4, а желаещите имат възможност да ги покарат.
Наречено „Поеми управлението!“, събитието отбелязва успех, тъй като над 60 000 парижани се запознават с качествата на модел, който скоро след това се превръща в икона.
1960-1970 г.
Поколение 1960 – 1970
Автомобилът бунтар! 4L завоюва популярност и скоро става еталон, който не се подчинява на социалните общоприети правила. Той предлага семпло оборудване и дизайн, на лесно достъпна и твърдо установена цена: 350 000 франка! Купувачите са запленени от равния му под и от възможността да отварят автомобила от задната страна за по-лесно товарене: по-късно това става известно като „задна багажна врата“. Със своята модулна задна многоместна седалка, каросерията с двоен обем прави автомобила универсален, който лесно се преобразува от работен в семеен.
1980-1990 г.
Поколение 1980 – 1990
Бързо станал автомобил-талисман за поколението, 4L се утвърждава като масов във Франция и скоро се превръща в „автомобил, символ на начина на живот“. Това е автомобил за всеки, размиващ границите на възрастта и социалните групи, който се адаптира към всички култури. Нови серии на Renault 4: Safari, GTL, Sixties, Youth и служебни в цветовете на своите компании. До 1992 г. са произведени 8 135 424 бройки на Renault 4, продадени в над 100 страни!
потомството
Вечен автомобил и емблематична класика
30 години по-късно, 4L все още присъства в света на автомобилите. По всичките 4 краища на земното кълбо ентусиасти и привърженици си организират срещи с техните реставрирани, модифицирани и все още световноизвестни автомобили. „Trelleurs“ – името, дадено на най-запалените привърженици на Renault 4, се срещат за състезания като „4L Trophy“, за да премерят сили със своите Renault 4. А на международната среща на 4L се стичат собственици на марката от цял свят.

4L: Планирани събития за отпразнуване на юбилейната 60-годишнина

Честит празник на 4L!
Илюстратор, колекционери и знаменитости се обединяват, за да отпразнуват юбилея на 4L и да споделят своя опит.

По време на празненствата са предвидени изложби, илюстрации, статии, видеоклипове и други изненади.

Renault 4 – Висша мода – Грег
4L: поп-икона
Разгледайте 14-те илюстрации, изготвени от френския художник Greg, които представят еволюцията на 4L през последните 60 години.
Емблематичните автомобили Renault 4 – Видеоклипове
14 емблематични версии
Гледайте видеоклиповете и преоткрийте нашите 14 най-запомнящи се модели. Тези автомобили вече не крият никакви тайни за вас. 
Renault 4L
изложбата
Разгледайте частната изложба на 4L модели, благодарение на ретроспективен филм, заснет с дрон.      
4L колекция
4L колекция
Лансиране на колекция от стоки, посветени на 4L.
4L в анимации
4L в анимации
Премиера на анимационен сериал, заснет с миниатюрни автомобили 4L.
4L x IDEAT плейлист
4L x IDEAT плейлист
Открийте музикалния плейлист, свързан с фотосесия на 4L, в партньорство с IDEAT.
4L интерпретация
4L интерпретация
4L е преобразен от Матийо Леанер, предлагайки модерен прочит на емблематичния модел.
4L излита!
4L излита!
В партньорство с TheArsenale, 4L открива изцяло ново поле за изява.

„Bye-Bye“: прощална заключителна кампания

През 1992 г. 4L прави прощалния си поклон. За изданието „Bye Bye“ е произведена специална серия от 1000 автомобила. Базирани на традиционния модел, всеки екземпляр излиза от завода с номерирана табелка на арматурното табло, отброяваща от 1000 до 1. Вестник „Liberation“ отдава почит на автомобила с рекламна кампания, проследяваща цялата му история.
Фотограф: DES OUCHES Thierry Всички права запазени.