КАК РАБОТИ ХИБРИДНИЯТ АВТОМОБИЛ?

E-Tech full hybrid - how does it work - Renault
принципът в основата на технологията E-Tech hybrid
Renault избра да разработи 2 вида технологии: E-Tech full hybrid, за автомобили, които не се нуждаят от зареждане в електрическата мрежа, и E-Tech plug-in hybrid, за автомобили, които могат да се зареждат в мрежата. И двете опции предлагат екологични, икономични превозни средства, съчетаващи удоволствие от шофирането и улеснено ежедневие. 

Те функционират по един и същи начин със само 2 разлики:
  • размерът на батерията и следователно капацитетът за шофиране в изцяло електрически режим,
  • aвтомобилите E-Tech plug-in hybrid могат да се включат в електрическата мрежа за зареждане.

нашите хибридни силови агрегати

Те се наричат „серийно паралелни хибриди“, тъй като предлагат опцията да работят като 100% електрически, като хибридни (електрически + двигател с вътрешно горене) или само с двигател с вътрешно горене.

Те имат 2 електрически мотора, както и двигател с вътрешно горене.

Интегрираните в автомобила иновативни технологии (интелигентна скоростна кутия, система за управление на енергията, рекуперация на спирачната енергия) правят възможно превключването между различните силови агрегати или едновременната им работа при необходимост. Това спомага за оптимизиране на производителността и разхода на автомобила.

Силовите агрегати E-Tech предлагат отлично ускорение, динамично потегляне и намалени CO2 емисии и разход на гориво.

различни режими на задвижване

Хибридният двигател е съставен от 2 основни мотора, които се редуват или работят едновременно за подаване на мощност на автомобила. Научете повече за различните режими на задвижване:
електрическо задвижване
При стартиране, само електрическият мотор задвижва колелата, следователно не се консумира гориво. Стартирате тихо и шофирате до 130 км/ч за около 5 минути, като използвате само електрическа енергия в зависимост от стила ви на шофиране и модела*. 

* Austral E-Tech full hybrid 200
хибридно задвижване
Този режим включва едновременното използване на два източника на енергия за задвижване на автомобила.

За динамично задвижване бензиновият двигател подпомага електрическия мотор с цел поддържане на производителността. Двата мотора работят заедно, за да увеличат мощността на автомобила. Това е известно като паралелна хибридна работа.
В някои случаи, когато нивото на батерията е ниско, двата мотора работят едновременно, но само единият задвижва колелата. В този конкретен случай електронното управление активира двигателя с вътрешно горене, за да оптимизира общия разход и да зарежда батерията. Това е известно като серийна хибридна работа.
задвижване от двигателя с вътрешно горене
Когато работи само двигателят с вътрешно горене, той се използва при оптималните му обороти за задвижване на колелата на автомобила и зареждане на батерията. Общият разход на автомобила се оптимизира и допълнителната енергия се съхранява с цел подпомагане на възобновяването на електрическия режим.
от едн режим на задвижване към друг

Можете да превключвате от един режим на задвижване на друг по два начина:
  • автоматично, като използвате бордовата система за електронно управление. Тази система анализира нивото на заряд на батерията, необходимостта от ускорение и типа на пътя и адаптира режима на задвижване в съответствие с това, което спомага за оптимизиране на производителността на автомобила.
  • ръчно, от таблото, само за plug-in хибриди, когато изберете да шофирате в 100% електрически режим.


управление на зареждането

E-Tech full hybrid - battery  - Renault
батерията в изцяло хибридните автомобили
се зарежда само когато шофирате, използвайки кинетичната енергия. Тези автомобили не се нуждаят от зареждане в електрическата мрежа, тъй като имат система, която възстановява енергията, когато спирате или намалявате скоростта. Това е достатъчно за пълно зареждане на батерията.
E-Tech plug-in hybrid - battery - Renault
батерията в plug-in хибридните автомобили
се зарежда основно чрез включване на автомобила в електрическата мрежа, но също така и при шофиране (около 10% от потенциалното зареждане). Plug-in хибридните автомобили имат допълнителен отвор, който може да се използва за пълно зареждане на батерията.

гамата Renault E-Tech full hybrid

E-Tech full hybrid - Renault
E-Tech full hybrid
Автомобилите имат 2 електрически мотора и 1 двигател с вътрешно горене, които се зареждат, докато шофирате и правят възможно шофирането в 100% електрически режим до 80% от времето (градски цикъл по WLTP).

вашите въпроси за начина на работа на хибридните автомобили

КАК СЕ УПРАВЛЯВА ПРЕВКЛЮЧВАНЕТО МЕЖДУ РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ ЗАДВИЖВАНЕ?
Автомобилът управлява превключването между електрическо, хибридно и задвижване от двигател с вътрешно горене автоматично с помощта на електронна система. Тя отчита три критерия, за да предложи най-добрия компромис между производителност и разход:
  • изискването за ускорение от педала
  • профила на пътя, по който шофирате
  • нивото на заряд на батерията
 По същество, при стартиране, при шофиране с постоянна скорост и при нормално ускорение хибридният автомобил използва най-вече електрическия мотор. Когато натиснете по-силно педала на газта, когато естеството на терена изисква повече мощност (напр. при стръмно изкачване) или когато батерията не е достатъчно заредена, автомобилът включва двигателя с вътрешно горене. В зависимост от случая, двигателят с вътрешно горене ще допълни електрическия мотор (хибридно задвижване) или ще го замени изцяло (задвижване от двигателя с вътрешно горене).
МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ШОФИРА ХИБРИДЕН АВТОМОБИЛ БЕЗ БЕНЗИН?
Не, не е възможно.
Хибридният автомобил продължава да се движи дори когато тяговата батерия е изтощена, като използва двигателя с вътрешно горене. Обратното обаче не е вярно: режимите на хибридно и електрическо задвижване са на разположение, за да се редуват с режима на задвижване от двигателя с вътрешно горене, а не да го заменят изцяло. Ако хибриден автомобил остане без бензин, другите режими на задвижване могат да поемат само за кратко, преди автомобилът да спре.
КОЛКО ДЪЛГО ИЗДЪРЖА БАТЕРИЯТА НА ХИБРИДЕН АВТОМОБИЛ?
Електрическата батерия не се използва постоянно, тъй като автомобилът се задвижва и от двигателя с вътрешно горене. Следователно износването на батерията е постепенно и не предизвиква такава загуба на капацитет, която да попречи на автомобила да се движи.

Нещо повече, ако автомобилът е защитен от екстремни температури, особено от много ниски температури, батерията може да издържи през целия експлоатационен срок на автомобила.

Батерията в хибриден автомобил на Renault има гаранция от 8 години или 160 000 км.

открийте също