ПРОБЕГ НА АВТОМОБИЛ RENAULT E-TECH 100% ELECTRIC

E-Tech 100% electric - driving range - Renault
пробег на електрически автомобил
Пробегът е една от ключовите характеристики на електрическите автомобили.
Точно както при двигателя с вътрешно горене, електрическият мотор консумира енергия и тази консумация зависи от фактори като стила на шофиране, типа на пътя, външната температура, масата и опциите на автомобила.
Автомобилите Renault E-Tech 100% electric са проектирани да ви помогнат да оптимизирате пробега си.

управление на вашия пробег

теория и практика
Теоретичният пробег е разстоянието, изминато между пълен заряд и напълно изтощена батерия.Той се изчислява съгласно протокола WLTP и служи за отправна точка, позволяваща сравнение на превозни средства.Важно е да се знае, че побегът по WLTP, без да претендира за пълна представителност, е базиран на фактори, наподобяващи реалните условия на шофиране.
какво е WLTP?
Съкращението означава Световна хармонизирана процедура за изпитване на леки превозни средства, въведена през 2017г. Това е световен стандарт, чиято цел е да отразява реалните условия на шофиране и същевременно да хармонизира извършваните тестове. Той цели да предостави точни и съпоставими данни за всички марки. Протоколът WLTP се използва за измерване на пробега и консумацията на електрическа енергия, както и емисиите на CO2 и замърсители за превозни средства с двигател с вътрешно горене.
реален пробег
Реалният пробег зависи от конкретните условия на шофиране и следователно понякога ще бъде по-малък от номиналната стойност. Следователно вашият стил на шофиране, пътищата, които използвате, и метеорологичните условия ще влияят на пробега на вашия електрически автомобил по същия начин, по който влияят на автомобил с двигател с вътрешно горене. Например по магистрала имате с 25% по-малък пробег поради по-високата консумация на енергия, отколкото при шофиране в нормален WLTP цикъл.

фактори, които влияят на пробега

Пробегът на електрическия автомобил зависи от няколко външни фактора и от стила на шофиране.
стил на шофиране
E-Tech 100% electric - driving style - Renault
стил на шофиране
Спортно, динамично, спокойно, плавно, бързо, бавно... начинът, по който шофирате, влияе върху това колко бързо се изразходва енергията на вашата батерия.
тип настилка
E-Tech 100% electric - road type - Renault
тип настилка
Пътека, път, магистрала, наклон... Някои пътища изискват повече енергия и по-голяма теглителна сила. Толкова много фактори влияят на консумацията на енергия на батерията.
мереологични условия
E-Tech 100% electric - weather conditions - Renault
метерологични условия
Студеното време намалява реалния пробег на батерията.
Използването на отоплението или климатика консумира енергия и също влияе на пробега на електрическия автомобил.
Съвет: през зимата понякога трябва да размразите стъклата, да подгреете волана и т.н. Добра идея е да извършите предварителна климатизация на автомобила, докато се зарежда, така че пробегът му да не бъде повлиян преди потегляне...
товар на автомобила
E-Tech 100% electric - vehicle load - Renault
товар на автомобила
Колкото по-тежък е товарът на автомобила (тежки предмети, пътници и т.н.), толкова повече ще бъде засегнат пробегът. Например багажниците за покрив и други аксесоари увеличават количеството енергия, необходима на автомобила да се движи.
Затова помислете за оптимизиране на товара, за да увеличите максимално пробега на автомобила.

максимално увеличаване на пробега

специални функции
Автомобилите Renault E-Tech 100% electric се възползват от иновативни технологии, проектирани да увеличат максимално техния пробег.
още съвети
Полезни и практични съвети за улесняване на вашия електрифициран живот:
ПРЕДВАРИТЕЛНА КЛИМАТИЗАЦИЯ НА КУПЕТО
Затопляйте предварително купето през зимата и включвайте климатика през лятото, докато автомобилът ви се зарежда. Предварителната климатизация може да бъде планирана чрез easy link, openR link или дистанционно от приложението My Renault.
СЕДАЛКИ И ВОЛАН С ПОДГРЯВАНЕ
Ако сте забравили да използвате предварителната климатизация и автомобилът ви има тези опции, дайте предпочитание на подгряване на седалките и волана. Насладете се на по-бърз температурен комфорт и по-големи икономии.
ПАРКИРАНЕ
Паркирайте в закрит гараж или паркинг при всяка възможност. Батерията на вашия електрически автомобил ще бъде защитена от метеорологичните условия и вследствие на това вашият електрически пробег ще се увеличи максимално.
ПЛАНИРАЙТЕ ВАШИТЕ ПЪТУВАНИЯ И ЗАРЕЖДАНЕ
С приложението My Renault можете да организирате пътуванията си, да намирате подходящи за автомобила ви зарядни станции и да следите дистанционно пробега на батерията.

Автомобили E-Tech 100% electric и техният пробег

автомобил пробег (WLTP)
пътнически автомобили

Renault 5 E-tech 100% electric до 400 км


бизнес клиенти

Kangoo Van E-Tech 100% electric до 300 км
Master E-Tech 100% electric до 410 км

вашите въпроси относно пробега

ПРОМЕНЯ ЛИ СЕ ПРОБЕГЪТ В ЗАВИСИМОСТ ОТ ВЪНШНАТА ТЕМПЕРАТУРА?
Да, температурата влияе на пробега на автомобила, особено ниските температури. И моторът, и отоплението използват батерията. Следователно батерията ще се изтощи по-бързо, когато автомобилът е отопляван, и няма да може да предоставя на мотора електрическа енергия толкова дълго. Нашият съвет за поддържане на добър пробег през зимата:
 • Ако е възможно, паркирайте автомобила на закрито.
 • Активирайте системата за предварителна климатизация на купето, когато автомобилът е включен в мрежата. По този начин батерията ще се използва за мотора, а не за регулиране на температурата.
 • Уверете се, че гумите ви са напомпани правилно.
Нашето специално решение: Renault Megane E-Tech 100% electric включва термопомпа за възстановяване на топлината, генерирана от батерията и мотора, с цел затопляне на купето. Така можете да управлявате по-добре пробега на автомобила, дори през зимата.

Съвет: седалките и воланът с подгряване (пакет "зима") увеличават вашия топлинен комфорт и същевременно оптимизират общата консумация на вашия електрически автомобил.
КАКЪВ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ АВТОМОБИЛ ТРЯБВА ДА ИЗБЕРА ЗА ШОФИРАНЕ ПО МАГИСТРАЛА?
Всички електрически автомобили са подходящи за шофиране по магистрала. Просто трябва да имате предвид няколко неща, за да управлявате пробега, когато потегляте на път.
 • Колкото по-бързо шофирате, толкова повече енергия консумира вашият автомобил (както е и при автомобил с двигател с вътрешно горене). В идеалния случай ограничете скоростта си до 110 км/ч по магистрала.
 • Приложението My Renault намира бързи зарядни станции по маршрута ви. Можете да възстановите до 300 км пробег по WLTP (или 200 км по магистрала) само за 30 минути, като използвате тези зарядни станции (например с Megane E-Tech 100% electric).
 • Оптимизирайте превозвания от автомобила товар, за да ограничите тягата му. Като пример Megane E-Tech може да тегли 750 кг товар без спирачки.
КАК МОЖЕТЕ ДА ЗАБАВИТЕ СТАРЕЕТО НА БАТЕРИЯТА И НЕГОВИЯ ЕФЕКТ ВЪРХУ ПРОБЕГА?
Значението на стареенето на батерията трябва да се разглежда в перспектива. Благодарение на нашия 11-годишен експертен опит в литиево-йонните батерии, ние предлагаме батерии, които влошават качеството си много бавно. Много рядко се е налагало да сменяме батерии поради загуба на пробег.
Въпреки това е препоръчително да зареждате батерията си до 80%, когато не се налага да пътувате на дълги разстояния. Това ще удължи живота ѝ. Батерията трябва да бъде оставена на средно ниво на зареждане (между 30% и 80%), ако автомобилът ви ще бъде паркиран за дълги периоди и има риск да бъде изложен на значителна топлина. Това спомага за подобряване на устойчивостта на батерията в дългосрочен план.Но това не е всичко:
 • Бързото зареждане на батерията от 80 до 100% отнема точно толкова време, колкото и зареждането ѝ от 15% до 80%.
 • Когато батерията е напълно заредена, намаляването на скоростта се извършва от хидравличните спирачки, което влияе върху пробега на батерията.
 • Ако батерията не е напълно заредена, всяко намаляване на скоростта я регенерира чрез електрическия мотор.

  открийте също