Шофиране на ток в новото Renault Megane E-Tech Electric

ЕЛЕКТРИФИЦИРАЙТЕ ЖИВОТА СИ

Опитът на Renault в производството на електрически автомобили

модерна електрическата технология
Всички последни иновации се предлагат в салона на Megane E-Tech Electric с  новата платформа CMF-EV . Очакват ви ефективност и истинско удоволствие от шофирането с помощта на:     

  • батерия 60 кВч, комбинирана с е-двигател с мощност 220 к.с.
  • Технология на Renault за термично управление с водно охлаждане и подгряване на батерията с цел подготовка за зареждане.
преработен салон
Megane E-Tech Electric е създаден за вашия комфорт. Неговата 110-милиметрова батерия – най-тънката на пазара, и компактният двигател освобождават място отпред с обем от 33 л за съхранение и за различни отделения.     

Помислихме за пътуващите на задните седалки. По-дългото междуосие и липсата на механични елементи (като скоростна кутия) осигуряват равен под и по-удобно място за краката.     
вълнуващо шофиране
Освен новия електродвигател, Megane E-Tech Electric предлага по-добро разпределение на теглото на шасито и нисък център на тежестта.   

Движете се в напълно електрическа тишина. Наслаждавайте се на динамично, линейно и мощно ускорение всеки път, без никакви сътресения и вибрации. Перата за превключване на предавките на волана управляват рекуперативното спиране, като повишават още повече удоволствието от шофирането.    

ЗАРЕЖДАНЕ

Разполагате с богата гама от персонализирани предложения за зареждане у дома, на работа или на пътя. Renault Megane E-Tech Electric се доставя с кабел mode 3 type 2, който може да се използва с домашна или обществена зарядна станция.

                                                                      време за зареждане (1)
тип инсталация   зарядна мощност (1) препоръчан кабел батерия 40 кВч
50 км
батерия 40 кВч
150 км
батерия 40 кВч
300 км
батерия 60 кВч
50 км
батерия 60 кВч
250 км
батерия 60 кВч
450 км
батерия 60 кВч
     470  км
домашна зарядна станция 7,4 kW
кабел mode 3 е включен към покупката 1 ч. 10 мин. 3 ч. 15 мин. 6 ч. 30 мин. 1 ч. 5 ч. 9 ч. 15 мин. 9 ч. 15 мин.      
     подсилен контакт          3,7 kW          стандартен кабел mode 2 или flexi-charger е приложен към аксесоарите          2 ч. 15 мин.          6 ч. 15 мин.          12 ч. 15 мин.          2 ч.          10 ч.           18 ч.          18 ч.      
     стандартен домашен контакт (1)
2,3 kW кабел mode 2 или flexi-charger е приложен към аксесоарите 3 ч. 40 мин.
10 ч. 35 мин. 21 ч.
3 ч. 20 мин. 17 ч. 30 ч. 30 мин.      30 ч. 30 мин.     
     обществена станция за бързо зареждане          130 kW          кабел, прикачен към станцията          Не е приложимо          Не е приложимо          Не е приложимо          7 мин.          25 мин.          1 ч. 15 мин.          1 ч. 15 мин.     
обществена зарядна станция 22 kW кабел mode 3 е включен към покупката 30 мин. 1 ч. 10 мин. 2 ч. 20 мин. 20 мин. 1 ч. 30 мин. 3 ч. 15 мин.      3 ч. 15 мин.     

(1) максимална мощност и време за зареждане при умерени метеорологични условия (20°C).     


Къде мога да заредя Megane E-Tech Electric?
Зареждане на Megane E-Tech Electric: 
  • У дома  използвайте обикновен домашен контакт или домашна зарядна станция.
  • Когато сте на пътя,  спрете на някоя от многото обществени зарядни станции. Бързате? Опитайте станциите за бързо зареждане. Използвайте инструмента за планиране на маршрут, за да намерите най-близката станция. 
Колко време отнема зареждането на Megane E-Tech Electric?
Времето за зареждане се различава в зависимост от избраната конфигурация.
Стандартно зареждане: (7 kW AC): независимо дали е у дома или на обществена станция, Megane E-Tech Electric в стандартен режим се презарежда до пробег до 50 км за 1 ч., за да можете да заредите напълно батерията през нощта (7 до 10 ч. в зависимост от батерията). Режимът на стандартно зареждане е съвместим и с всички обществени зарядни станции освен зарядните станции за DC бързо зареждане (главно на магистралите).

Супер зареждане (7 kW AC + 130 kW DC): освен режима на стандартно зареждане за вашите ежедневни пътувания, този допълнителен режим на зареждане (DC 130 kW) ви позволява да се възползвате от станции за зареждане с висока мощност, намиращи се по магистралната мрежа. Възстановете пробег до 300 км по WLTP за 30 минути.     

Оптимално зареждане (22 kW AC + 130 kW DC): за да се възползвате напълно от инфраструктурата от обществени зарядни станции  и да възстановите пробег до 150 км за 1 час. Презаредете напълно вашата батерия за 4 часа.

Мога ли да заредя батерията, дори ако не е изтощена?
Батерията на Megane E-Tech Electric няма „ефект на запаметяване“. Тя е снабдена с най-добрата на пазара литиево-йонна технология. Тя оптимизира вашия пробег.     

Това означава, че можете да го зареждате, когато е необходимо, дори частично, без риск от намаляване на нейната ефективност.     
Как мога да програмирам зареждане на Megane E-Tech Electric?
С помощта на приложението MyRenault, управлявате дистанционно нивата на заряд за вашия Megane E-Tech Electric.     

Трябва да заредите? У дома активирате дистанционно зареждането на автомобила от вашия смартфон.     

БАТЕРИЯ И ПРОБЕГ

Колко километра мога да измина с Megane E-Tech Electric?
С батерия 60 кВч изминавате до 450 км по комбиниран цикъл WLTP и до 300 км  на автомагистралата с пълно зареждане.     
Как мога да оптимизирам пробега, осигуряван от батерията?
Megane E-Tech Electric е снабден със система за рекуперативно спиране. Когато автомобилът спира или намалява скоростта си, използваната енергия се възстановява, за да захрани електрическата батерия и да увеличи неговия пробег.     

Освен това се възползвате и от свързани услуги с openR link с вградени Google услуги, за да оптимизирате вашия пробег в реално време и да се движите безопасно.     
Как мога да избера най-подходящата версия за мен?
Предлаган c батерия с 40 кВч или 60 кВч, Megane E‑Tech Electric е подходящ за всякакъв вид експлоатация.

Изберете версия според броя накилометрите,които изминаватевсеки ден,вида пътуване, което правите, и вашия стил на шофиране.

Батерията с 40 кВч ще бъде точно това, което ви трябва, главно за пътуване из града и предградията или като втори автомобил за по-кратки пътувания (по-малко от около 80 км на ден). Можете да заложите на батерия с 60 кВч за по-универсално шофиране, включващо движение на автомагистрала или за пътувания през уикенда или в провинцията.
Шофирам на дълги разстояния. Megane E-Tech Electric подходящ ли е за мен?
Megane E-Tech Electric е напълно подходящ за дълги пътувания, тъй като е снабден с батерия с 60 кВч и има зарядна мощност до 130 кВч. Има пробег до 450 км по комбиниран цикъл WLTP и до 300 км на магистралата.     

Инструментът за планиране на маршрута за електрически автомобили е идеалния помощник на дълги пътувания. Активирайте го във вашата мултимедийна система, за да планирате маршрута. Неговата функция за планиране ви помага да се адаптирате към пътната обстановка в реално време и ви насочва към достъпните зарядни станции.     
Бордовата технология влияе ли на моя пробег?
Електронните устройства оказват минимално влияние върху пробега на вашия Megane E-Tech Electric.
За да оптимизирате ежедневния си пробег, усвоете правилни навици и развийте по-отпуснат и енергийно ефективен стил на шофиране!     

КАБЕЛИ И ЗАРЯДНИ СТАНЦИИ

Какъв кабел мога да използвам, за да заредя Megane E-Tech Electric?
Видът на кабела, който трябва да използвате, зависи от версията на Megane E-Tech Electric.
Megane E-Tech Electric е с кабел mode 3 type 2 като стандартно оборудване. Можете да свържете този кабел с домашна зарядна станция или на всяка обществена зарядна станция (на променлив ток).
Ако няма достъпен пункт за зареждане или от време на време е необходимо да използвате стандартен 2,3 kW домашен контакт, вземете кабел mode 2 „Flexicharger“* за вашия Megane E-Tech Electric. Като използвате този кабел са необходими между 20 и 30 часа за пълно зареждане на автомобила.
Версиите super charge и  optimum charge са с бързо зарядно устройство (DC 130 kW) като стандартно оборудване. То е съвместимо със зарядни станции с висока мощност, разположени по магистралната мрежа. За този режим на зареждане не е необходим допълнителен кабел: кабелите са директно прикрепени към зарядната станция, точно както зареждането с пистолет за гориво на бензиностанция.

* предлага се като допълнително оборудване за всички версии
Мога ли да включа Megane E-Tech Electric в домашен контакт?
Използвайте кабел за mode 2 „Flexicharger“*, за да включите Megane E-Tech Electric в стандартен домашен контакт 2,3 kW. Този режим на зареждане е подходящ за използване от време на време или когато няма достъпен пункт за зареждане. Необходими са между 20 и 30 ч. за пълно зареждане на автомобила.      

За по-бързо и по-сигурно решение монтирайте 7 или 22 kW домашна зарядна станция!   

* предлага се като допълнително оборудване за всички версии на Megane E-Tech Electric.       
Как мога да намеря обществени зарядни станции?
Свържете с Google Карти на вашия Megane E-Tech Electric и позволете да ви заведе до най-близката зарядна станция.
С инструмента за планиране на маршрута за електрически автомобили можете да организирате спиранията за почивка и зареждане, за да пристигнете спокойно до крайното си местоназначение. Той показва дори мощността на зареждане и цената.
Къде мога да заредя Megane E-Tech Electric, когато съм в чужбина?
С картата за зареждане Mobilize имате достъп до най-голямата мрежа в Европа. Зареждайте вашия автомобил спокойно в 25 страни от цяла Европа. Скоро ще има и още повече места за зареждане.     

РАЗХОДИ И ПОДДРЪЖКА

Колко струва презареждането?
Умножете общия капацитет на батерията по цената за киловатчас. Въпреки че средната цена за зареждане е различна в зависимост от няколко фактора (степен на заряд на батерията, доставчика на електроенергия, вида на кабела), вие може да получите относително точно изчисление на цената за зареждане.      

В Европа цената за зареждане за 100 км се изчислява между 2 и 4 евро, в зависимост от държавата.     

У дома се възползвате от нощната тарифа, за да намалите разходите си за зареждане.      
какви са предимствата на Megane E-Tech Electric по отношение на поддръжката?
При Megane E-Tech Electric поддръжката е улеснена, тъй като няма разходи за смяна на масло или замяна на ремъци!   

Същото се отнася и за спирачните накладки и дискове. Техният срок на експлоатация е значително по-дълъг, тъй като рекуперативното спиране ви позволява да използвате спирачния педал по-рядко.  

ЕЛЕКТРИЧЕСКИЯТ НАЧИН НА ЖИВОТ

Какво е въздействието на Megane E-Tech Electric върху околната среда?
С гамата E-Tech Renault се ангажира да намали въглеродния си отпечатък.     

Като комбинира иновациите с ефективността, двигателят на Megane E-Tech Electric ви помага да намалите вашия въглероден отпечатък с нулеви емисии на СО2, докато шофирате. Дори когато вземете предвид производството на батерията и производството на електроенергия в европейските страни спрямо срока на експлоатация на автомобила, електродвигателите все пак превъзхождат автомобилите, задвижвани с гориво.     

Megane E-Tech Electric откри и други начини за намаляване на вредното си въздействие върху околната среда с:
  • рециклирани текстилни материали,
  • някои пластмасови части като долната част на салона или конструкцията на арматурното табло,
  • мерките, предприети по време на производството в сравнение с автомобил, задвижван с гориво.
     
Какъв е срокът на експлоатацията на батерията в Megane E-Tech Electric?
Батерията в Megane E-Tech Electric е проектирана да издържи за целия срок на експлоатация на автомобила.     

Освен това, Renault ви предлага гаранция за 8 години и 160 000 км при 70% от първоначалната ефективност на вашата батерия. 
Влезте в приложението MyRenault, за да разгледате сертификата за изправност на батерията.   

РЕЧНИК НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИТЕ ТЕРМИНИ

променливотоково зареждане (AC)
Променливотоково зареждане с ниска или средна мощност (макс. 43 kW) Режим на зареждане, който най-често се използва у дома или на повечето обществени зарядни станции. 
правотоково зареждане (DC)
Бързо правотоково зареждане (минимум 50 kW). Изисква специален терминал за бързо зареждане, който се предлага само в обществената мрежа за зареждане.
полезен капацитет
Количеството енергия в батерията, което може да се използва от автомобила. Стойност, изразена в киловатчаса (kWh).
E-Tech
Напълно електрически, хибриден или plug-in
хибридна технология, разработена от Renault.     
рекуперативно спиране
 Система, която възстановява енергията при спиране, за да помогне за увеличаване на пробега на автомобила: когато автомобилът намалява скоростта си, част от кинетичната му енергия се превръща в електричество. Батерията се зарежда, когато водачът отпусне педала на газта или натисне леко спирачния педал.
зарядно устройство flexi
Кабел за зареждане, който ви позволява да свържете автомобил към домашен електрически контакт. Проектирано за нерегулярно зареждане у дома, зарядното устройство Flexi за предпочитане трябва да бъде свързано към електрически контакт със специална заземителна връзка.
kW
Съкращение на киловат. Единица за мощност, която измерва капацитета на двигателя на автомобил или мотор, за електрически или горивен двигател. Киловатът може да измерва и силата на прав ток (DC) или променлив ток (AC).     
кВч
Съкращение на киловатчаса. Единица за енергия, която показва енергийния капацитет, който батерията може да осигури за един час работа на двигателя. 
mode 2
За използване у дома, този кабел ви е необходим за зареждане на вашия електрически автомобил в обикновени електрически контакти.
mode 3
Този кабел ви е необходим за зареждане на вашия електрически автомобил на домашна или обществена зарядна станция.
подсилен контакт
Решение за зареждане на дома, което е по-ефективно от обикновен домашен електрически контакт. Позволява по-мощен заряд (3,2 kW за подсилен контакт в сравнение с 2,3 kW за обикновен контакт) и е по-безопасен (оборудван е с диференциален прекъсвач).
домашна зарядна станция
Персонален терминал за зареждане. Осигурява много по-голяма сила на тока от обикновен домашен контакт с цел по-голяма ефективност и по-бързо зареждане. Със своите системи за контрол на заряда и защита от пренапрежение, той предлага по-безопасно решение за зареждане у дома.